Nemzetek közötti párbeszéd a sporton keresztül

Nemzetek közötti párbeszéd a sporton keresztül címmel az Egyesült Királyságban Leeds városában működő Everything is Possible ( Minden lehetséges ) szervezet által megvalósított az Európai Unió által támogatott Fiatalok Lendületben program keretében alapítványunk 5 fő önkéntese vehetett rész 2012. március 28-31 között Manchesterben tréningen.

http://interculturaldialoguethroughsport.blogspot.com

Molnár György a csoport vezetője:

Nagy élmény volt számomra és az általam vezetett csapatnak is a Manchesterben töltött néhány nap és sajnáltuk, hogy csak ilyen rövid ideig tartott. Az angol nyelvet bármilyen szinten beszélők számára viszont megpróbáltatást is jelentett, hiszen több nemzet fiai és lányai a saját nyelvükhöz közeli dialektusban kommunikáltak angolul, és nagy figyelmet igényelt egymás félre nem értése :) Ugyanakkor jó megközelítésének bizonyult a kultúrák közötti párbeszédnek a sport(ok)on keresztüli, mivel leginkább olyan csapatmunkákat, együttműködéseket igénylő tevékenységeket próbáltunk ki közösen, ahol lehetett gyakorolni a közös nevezőre jutást, a konszenzust. A szervezők kiváló munkát végeztek most is öregbítve az Everything is Possible szervezet jó hírét a Youth in Action programon belül. Különleges, izgalmas helyszínekre juthattunk el, és kiválóan gondoskodtak a szállásunkról és az étkeztetésünkről egyaránt. Számomra megdöbbentő volt a nagyvárosi forgatag és sajnos az ezzel együtt járó szemetelés is, ami a manchesteri utcákat jellemezte. Kiemelt élményem a kerekes-székes kosárlabda - az ujjaimon méretes vízhólyagokkal - és az utolsó estén a japán étterem különleges atmoszférája volt. Remélem máskor is lesz lehetőségem vezetőként vagy résztvevőként hasonló projekteken részt venni. Jó volt.

Lovas Bence:

Annyira élveztem a manchesteri napokat, hogy akármennyire is giccsesen vagy elcsépelten hangzik, de túlzás nélkül amint beléptünk hazánk légterébe, már mentem is volna vissza. Minden program remek volt, a kultúra a környék pedig számomra a lehető legtesthezállóbb volt. Szeretnék újra menni minél hamarabb, és kérdés nélkül támogatom az Everything is Possible pályázatait!

I enjoyed the Manchester days so much that not caring how cheesy or corny this might sound, I wanted to go back there as soon as we entered the Hungarian airspace. All the programs were great, plus the culture and the environment were the most welcoming to me. I wish to go back as soon as possible, and I support all the Everything is Possible projects!

Temesvári Gergő:

Nagyon jól éreztem magamat. Remek és érdekes, tehetséges embereket ismerhettem meg. Sok izgalmas és új dolgot próbálhattam ki. Leginkább a tutajépítés és az azt követő vitorlázás voltak rendkívüli élmény. A sport programok kissé fárasztóak voltak, de egyben üdítőek is. Rávilágítottak, hogy gyakrabban kellene és többet mozognom. Gasztronómiai szempontból is érdekes volt ez a néhány nap, szembesültünk azzal, hogy mennyire is más az angol konyha ízvilága, mint a magyaré, de hamar megszoktam, és meg is kedveltem (főleg a halas és uborkás szendvicset).

A Manchester United stadionban és múzeumban tett kirándulás is igen érdekes, annyira egy külön világ, a következő meccsre való várakozás miatt szinte egy furcsa vibrálással telik meg az atmoszféra. Hihetetlen volt, hogy mekkora menedzsment és PR munka van az egész mögött, ez egy óriási gépezet, ami tényleg olajozottan működik. Rendkívül élveztem a japán étteremben a vacsorát is, ami néha inkább show jellegű volt. Értékes és maradandó élményeket szereztünk, és hiszem, hogy egymással és a sporttal is megújult mind e közben a kapcsolatunk.

 

Nádasdi Krisztián:

Ez az egész fárasztó és rendkívül frissítő is volt egyben. Amellett, hogy élveztük a workshop interkulturalitásából fakadó kihívásokat, kipróbálhattunk néhány egészen új és izgalmas dolgot. Kerekesszékes kosárlabda. Amikor megláttam a programfüzetben, égnek állt a hajam tőle, mondván, hogy én biztosan nem ülök soha kerekesszékbe. De mégis hogy élveztük! Abba se akartuk hagyni. Vagy a vitorlázás. Leírhatatlan érzés, amikor a szél belekap a vitorlába, és már száguld is a kis hajó... Ez egy olyan dolog, amit még nagyon sokszor meg kell tennem az életben. Vagy amikor minden mérnöki tudásomat belevethettem egy rendkívül alacsony költségvetésű, hordókból és rönkökből eszkábált tutaj elkészítésébe :). Az biztos, hogy a workshop egészen megváltoztatta a vízi sportokhoz (és egyáltalán az új dolgok kipróbálásához) való hozzáállásomat.

Az Old Trafford meglátogatása is eléggé lenyűgözött. Rájönni, hogy egy sikeres focicsapat mögött mennyi ember, mennyi pénz, mennyi idő, és mekkora létesítmény van... hihetetlen. Néhány pillanatra átérezhettük, milyen lehet Manchester United játékosnak lenni, amikor beléptünk az öltözőbe és megláttuk a kiakasztott mezeket, amikor az alagútban bejátszották nekünk a közönség tombolásának hangját, mi pedig futottunk ki a pályára... Olyanok voltunk mi is, mint egy soknemzetiségű klubcsapat: angol, spanyol, román, bolgár és magyar együtt...

 

Zombor Áron:

Első repülőutam volt,amit nagyon élveztem mivel a felhők felett repültünk. Maga a város nagyon meglepett, mivel nagyon szemetes és koszos volt,valamint az angol ételek közül a gravy és a black puding volt a számomra a "legijesztőbb",mivel mind a két étel alapja a sült vér. De persze nagyon jól éreztem magam ezektől függetlenül, mivel megtanultam vitorlázni, tutajt építeni,l áttam az Old Trafford stadiont, ami a világ egyik legjobb csapatának a futball kolosszusa, a Manchester United-é; ezen a napon is próbálhattuk ki a fish&chips-et, ami egy elég olajos bundában sült hal krumplival. Továbbá nagyon örültem, hogy megismerhettem több ország különlegességeit, például hogy a spanyol nők és férfiak hogy köszönnek egymásnak. De legjobban annak örültem, hogy a program által erősödött az angol nyelvtudásom.

Az utolsó vacsoránk volt a legizgalmasabb és legfantasztikusabb, mert egy igazi japán étteremben voltunk, ahol előttünk készítették el az ételt, ami nagyon ízletes volt.