Itthon a Kárpátokban - 2011


"Itthon a Kárpátokban" - ifjúsági csereprogram NCA-NK-11-A-0856


A szervezetünk által támogatott Túlélők Ifjúsági Klub és a nagyváradi Blessing Center Egyesület ifjúsági csoportjának közös táborát  2011. augusztus 22-27. között valósítottuk meg a romániai Bihar-hegységben, Nagysebes völgyében – Valea Draganului. Célunk ifjúsági közösségeink megerősítése, látókörük szélesítése, a többségében hátrányos helyzetű fiatalok integrációjának segítése, önkéntes tevékenységbe való bevonásuk és a két közösség cserekapcsolatának elmélyítése, egymástól jó ötletek, gyakorlatok átvétele volt.

Partner szervezetünk munkatársai és az általuk bevont fiatalok is magyar nemzetiségűek. 6 napos közös táborozásunk a két szervezet ifjúsági csoportjainak és a velük foglalkozó ifjúsági munkásoknak a részvételével immár második alkalommal valósult meg. A hosszabb együttlét lehetőséget biztosított olyan tréningek, előadások közös megtartására, átélésére, amelyek hosszú távon maradandó tapasztalatot, benyomást jelentenek a fiatalok számára és személyiségformálóak. A bevont fiatalok többsége olyan szociális problémákkal küzd, ami nem teszi lehetővé számukra hasonló programokba való bekapcsolódást. Többüknek ez volt az egyetlen nyaralási lehetősége.  Szívesen vállaltak közreműködést a résztvevők a programok szervezésében, ami az önkéntes tevékenységbe való bevonásukat segítette. A tréningek, előadások témája a kommunikációt, közösségi viselkedés szabályainak elsajátítását, általános geopolitikai ismeretek megszerzését szolgálta. Külön érdeklődéssel várták a fiatalok a „kibeszélő show”-nak nevezett programelemet, amelyben idén a fiúk kontra lányok beszélgetésben a „MENŐ – NEM MENŐ” - öltözködés, viselkedés, kapcsolattartás témakör került kibeszélésre helyenként kellemesen meglepő véleményekkel. Ifjúsági munkásaink között is folyamatosan zajlott a tapasztalatcsere a fiatalokkal történő munkáról. A témafelvetések, a módszerek inspirálóak voltak mind a két oldal számára. A táborban folyamatos sportversenyek kerültek megrendezésre több ágazatban: foci, kosárlabda, tollaslabda, röplabda, ping-pong. Valamint a tábor ideje alatt alkotott fotókból prezentáció készült és két témakörben kiválasztásra és díjazásra kerültek a legjobban. A vegyesen kialakított csapatok pedig az akadályversenyben és a Bibilia ismeretében vethették össze tudásukat. A zene most is fontos része volt a tábori életnek és nem maradt el idén sem a közös tánc és a tábortűz.
Sikerélményt jelentett a jó hangulatú, konfliktusmentes együttlét. A folytatást feltétlenül szükségesnek tartjuk.
Az NCA támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg a jelen gazdasági helyzetben. A támogatást minden hozzájárulónak ezúton is köszönjük!
Prospektus 1. oldal:
Prospektus 2. oldal: Fényképek: