B-MOVIE - A STAR IN THE EU - 2011


B-MOVIE - A STAR IN THE EU – olasz-magyar civil együttműködés

(NCA-NK-10-B-0266)
Program időpontja: 2011.04.27-05.04. (8 nap)
Program helyszíne Tortona, Olaszország.

A programon készült fényképek megtekinthetők.

Projektünk célja egy olasz-magyar civil együttműködés megalapozása volt, amely kapcsolódik a 2011. Önkéntesség Európai Éve programsorozathoz.  Vendéglátó olasz civil partnerünk, a Comune Di Tortona - Centro Giovani OFF ifjúsági központ volt. A sok éves tapasztalattal rendelkező szervezet programokat és az értelmes szabadidő eltöltéséhez korszerű körülményeket, eszközöket kínál a fiataloknak önkéntesek közreműködésével. Ezt a munkát ismertették meg velünk.
Külföldi partnerünk látogatásunk idején valósított meg egy másik nemzetközi projektet, amelynek programjába külső partnerként bekapcsolódhattunk. A párhuzamos projekt címe: B-MOVIE - A STAR IN THE EU - Youth in Action projekt volt. Ez lehetőséget adott csoportunknak egy szakmailag még gazdagabb programban való részvételre. Alapítványunktól 8 önkéntes, 5 fő fiatal és 3 fő ifjúsági munkás vett részt a projektben 1 héten keresztül az észak- olaszországi helyszínen, egy tipikus olasz kisvárosban. Partnerünk fő támogatója a helyi önkormányzat, amely hangsúlyt tesz az egyébként csökkenő létszámú fiatalság nevelésére, oktatására, összefogására.

Miskolcról Budapestre autóval utaztunk, majd onnan repülővel Milanóba, onnan pedig Tortonába busszal vittek. Így jelentősen lerövidült az utazás időtartama és több időt tölthettünk a projekt megvalósításával. Az ismerkedés és a központ tevékenységének megismerése után azonnal megkezdtük az otthon előre elkészített anyagaink bemutatását, amellyel egymás országainak mindennapi életébe is betekintést nyertünk. A városka megtekintése után vegyes csoportokat alakítottunk ki a munkához és a projekt során ezekben dolgoztunk csoportonként egy-egy végső közös produkción.
Az interkulturális estén a csoportok nemzeti ételek, italok, zene keretében ismerkedtek tovább egymás kultúrájával.
A csoportok a technikai ismeretek megszerzése mellett különböző témákon dolgoztak: környezetvédelem, internet függőség, önkéntesség, antidiszkrimináció. Ezekkel kapcsolatosan egy római egyesület, az Assiciazione Esc Ethnical Social Communication vezetője, Maura Crudeli mutatott be inspiráló, rendkívül kreatív kisfilmeket és segített a forgatókönyvek elkészítésében.
Az olasz mozi 150. évfordulója alkalmából partnereink látogatást szerveztek Turinba, ahol megtekintettük a Mozi Múzeum különleges, interaktív kiállítását, majd részt vehettünk egy különleges workshopon, amelynek keretében egy valódi filmstúdióban leforgathattunk egy jelenetet fiataljaink szereplésével és aktív közreműködésével. Így gyakorlatban ismerhettük meg a filmgyártás részfeladatait. A produkció fölkerült az internetre is.
Vendéglátóink különleges kirándulást szerveztek a világörökség részét képező „Le Cinque Terre” nevezetű tengerparti szakaszra, ahol több gyönyörű kis települést megtekinthettünk, amelyeket a tengerparti sziklákra építettek. Itt is folytak a felvételkészítések és persze gyönyörködtünk a hely szépségében, amit a remek időjárás is lehetővé tett számunkra.
Az utolsó két napban keveset pihentünk és sokat dolgoztunk produkcióinkon, stúdiófelvétel készült az önkéntességről szóló dalból. Kiválasztották a résztvevők azokat a fotókat, amelyekből óriás poster készült és kihelyezték Tortóna központjába egy toronyra a projekt emlékére. A közös értékelésen megtekintettük a már befejezett kisfilmeket, breaking newst és az ifjúsági központ fiataljainak ajándékműsorát. A csoportok vezetői és a fiatalok is egyértelműen a folytatás mellett vannak, amelynek lehetőségeiről még a helyszínen megkezdtük az egyeztetést.
Három csoport elkészült kisfilmje megtekinthető:

YouTube: Spotnak radio realizzato dal Centro Off, Tortona
YouTube: Breaking news Social Network realizzato presso il Centro Off
YouTube: Save the planet, respect your home

A projekt a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.
A támogatást köszönjük!