YELL AND TELL - 2011 - AKI LÁT, KIÁLT!
A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-CIV-11-A-0430 sz. támogatási szerződésével tudott megvalósulni „Nagytestvér” önkéntesek a baleset-megelőzésben című projektünk, másik elemeként volt Jean Davidson által kidolgozott YELL AND TELL  - www.yellandtell.com
oktatási módszer magyarországi honosítása a "Yell &Tell" – Aki lát, kiált! Program.

 

A YELL AND TELL szórólap:A „Yell and Tell – Aki lát, kiált!” egy könnyen elsajátítható, interaktív program, amellyel egyszerűen tanítható meg a gyermekeknek, hogy mit kell tenniük veszélyes helyzetekben. Megtanítja a gyerekeket, hogy hogyan legyenek felelősek, és segélykiáltással, jelzéssel szóljanak nagyobb embernek, ha valami veszélyeset tapasztalnak.
A vészhelyzetek helyes kezelése a gyermekek számára is szükséges. Nagyon sokszor a veszély láttán a gyerekek leblokkolnak, elfutnak, a félelem miatt semmit nem tudnak tenni, vagy egyszerűen nem akarják, hogy árulónak, kilógónak minősítsék őket társaik, nem akarnak bajba kerülni.
A  „Yell and Tell – Aki lát, kiált!” program kiválóan alkalmas arra, hogy:

 

- megtanítsuk az alapvető ismereteket
- fejlesszük a kívánatos készségeket
- elpróbáltassuk, mit kell tenniük
- ismétléssel készenlétben tartsuk mindezeket.


Lásd meg! Fogd fel! Kiálts! Mondd el!

A „Yell and Tell – Aki lát, kiált!” program óvodás és alsó tagozatos gyermekek számára ajánlott.
Tananyagok „Yell and Tell – Aki lát, kiált!” a következő szituációkra fejlesztett ki tananyagokat:

1)    Víz-közelben
2)    Tűz-közelben
3)    Mérgező anyagok
4)    Közlekedés
5)    Hétköznapi veszélyhelyzetek (játszótéri balesetek, veszélyes tárgyak, idegenek, stb.)

2011. június hónapban Yell and Tell oktatási anyag és segédanyagok fordítását készítettük el és június 3-4-én tartottuk az önkéntes tréninget (video). 12 fő felnőtt és 15 fő ifjúsági korú önkéntes részére.

2011. július- augusztus hónapban került sor a Yell and Tell oktatási tréningekre, ahol is önkénteseink (fényképek) megismerhették a Yell and Tell módszer lényegét, megkapták a Tanári kézikönyvet és az  oktatási segédanyagokat és bemutató foglalkozásokon vehettek részt és maguk is gyakorolhatták az órák tartását.

Szeptember és október hónapokban tartottunk összesen 6 intézményben 12 csoport részére Yell and Tell foglalkozásokat.